Wetsvoorstel om accijnsstijgingen op alcohol af te schaffen: "In de buurlanden juicht men bij zoveel Belgische domheid"

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
De accijnsstijgingen op alcohol die tijdens de vorige legislatuur in het kader van de taxshift zijn ingevoerd moeten worden teruggedraaid om de middenstand te ondersteunen tijdens deze coronacrisis. Daarvoor dient Vlaams Belang een wetsvoorstel in.

Eind 2015 verhoogde de federale regering de accijnstarieven op alcohol aanzienlijk: de tarieven voor wijnen stegen met 30 procent en die voor gedestilleerde dranken met maar liefst 41 procent. Deze maatregel had een dubbel doel: enerzijds de consumptie van alcohol in dit land afremmen, en anderzijds jaarlijks minstens 200 miljoen euro extra inkomsten genereren voor de overheid.

Vijf jaar na datum stellen we vast dat de accijnsverhoging op beide vlakken haar doel totaal heeft gemist, zegt Vlaams Belang. Daarom dient de partij nu een wetsvoorstel in om de accijnsstijging van 2015 ongedaan te maken.

"De coronacrisis zou wel eens het einde kunnen betekenen van heel wat bedrijven en zelfstandigen in de drankensector", zegt Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch. "De huidige crisis komt bovenop andere bijzonder nefaste maatregelen die de overheid de jongste jaren heeft genomen – gaande van de invoering van lage emissiezones (LEZ) en circulatieplannen tot de opeenvolgende en ondoordachte verhogingen van de accijnzen op alcohol."

"Daarom hebben wij een wetsvoorstel ingediend om de accijnsstijgingen van 2015 ongedaan te maken", vervolgt Vermeersch. "Die stijgingen waren slecht voor iedereen. De middenstand zag haar omzet dalen, de consumenten zagen hun koopkracht krimpen en zelfs de overheid schoot in haar eigen voet, doordat ze minder inkomsten ontving. Enkel in de buurlanden kon men juichen bij zoveel Belgische domheid."