Aquaflanders waarschuwt voor het gebruik van kraantjeswater: “Doe zoiets niet”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Door het coronavirus zijn we andere zaken uit het oog aan het verliezen. Zo is er nu al een niet mis te verstane waarschuwing over het gebruik van kraantjeswater.

De directeur van Aquaflanders, de koepel van de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven, vraagt mensen om voor het sproeien van de tuin of het wassen van de auto geen kraanwater te gebruiken. Hij lanceert die oproep nadat op veel plaatsen in Vlaanderen het grondwater opnieuw zeer laag staat.


“Op 36 procent van de locaties staan de grondwaterstanden zeer laag voor de tijd van het jaar en voor nog eens 34 procent van de locaties staan ze laag”, zegt Aquaflanders-directeur Carl Heyrman in De Morgen. “Het heeft de voorbije zes weken dan ook amper geregend.”

Het is dus aangeraden om erg voorzichtig om te springen met het kraantjeswater. “We raden aan om dit zo min mogelijk te gebruiken voor toepassingen waarvoor water van drinkwaterkwaliteit niet nodig is, zoals het sproeien van onze gazons en het wassen van auto’s bijvoorbeeld.”

Al is het wel zo dat de coronacrisis momenteel geen impact heeft op het totale waterverbruik in Vlaanderen. “Wat we wél zien, is dat het waterverbruik aan de kust meer dan 30 procent lager lag de voorbije weken. Daar zien we wel een verband met de coronamaatregelen. Minder mensen spendeerden hun vakantie of weekend aan de kust."