Waals magazine brengt interview met Tom Van Grieken van Vlaams Belang: "Ongezien voor Wallonië!"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Het Franstalige magazine 'Wilfried' interviewde voorzitter Tom Van Grieken van het Vlaams Belang, maar de druk in Wallonië was gigantisch groot om dat niet te doen.

Ook al publiceerde 'Wilfried' op zijn website een boodschap met twintig punten uitleg dat ze het cordon sanitaire niet doorbraken, toch zit hoofdredacteur François Brabant in een lastig parket, maar hij blijft wel achter de beslissing en het interview staan. "Mmh, ik denk dat we aan Franstalige kant eerder een groot risico genomen hebben. Volgens ons – we hebben deze beslissing met de redactie genomen – begrijp je België gewoon beter als je dit soort gesprekken voert."

En dat levert volgens Brabant nieuwe inzichten op. "Aan Franstalige kant hadden we nog nooit hun versie gehoord. Van Grieken zegt dat een deel van de N-VA met hen in zee wou om te besturen en dat een ­ander deel dat wou om hen te zien mislukken. Maar die beide delen van de N-VA wilden dus met hen besturen. Dat was hier nog weinig bekend."

Hiermee doorbreekt Wilfried het 'cordon médiathique'. "De extreem lage score van extreemrechts aan Franstalige kant maakt het makkelijk om hen te negeren. Met een partij die in recente peilingen 25 procent haalt gaat dat niet meer. Ik respecteer de keuze van andere redacties om Vlaams Belang nooit een stem te geven. Maar het zou de moeite waard zijn om die keuze in vraag te stellen en de ­lezers de redenen ervan uit te ­leggen, in plaats van haar als vanzelfsprekend te beschouwen."