Ben je verplicht om je te laten inenten als het vaccin tegen het coronavirus er is?

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De wereld is in de greep van het coronavirus. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een vaccin. En dan komt weer de vraag naar boven of je wel verplicht bent dit toe te laten.

Het einde van de crisis lijkt wat dichterbij te komen, waardoor de aandacht verschuift van het afremmen van het virus naar de bestrijding via een vaccin. Er werden al verschillende data genoemd waarop het vaccin beschikbaar zou zijn, maar duidelijkheid is er voorlopig nog niet.

Over vaccinatie is er in de publieke opinie al jaren geen eensgezindheid. Onder de personen tegen vaccinatie is ook tenniser Novak Djokovic. Hij uitte deze week al zijn kritiek op het vaccineren van sporters. “Ik zou niet graag door iemand gedwongen worden om zich te laten vaccineren om te kunnen reizen." ‘s Werelds nummer één tennisser overweegt zelfs zijn carrière te beëindigen als dat nodig is.

Hebben we het recht om te weigeren om ons in zo’n gevoelige materie te laten vaccineren? “Iedereen heeft het recht om al dan niet in te stemmen met de zorg die hij krijgt", legt advocaat Gille Genicot uit bij de RTBF"Maar er zijn uitzonderingen, zoals verplichte vaccinatie om de volksgezondheid te beschermen.” En dat zou met het coronavirus wel eens het geval kunnen zijn.

Tags corona vaccin