Professor begrijpt keuzes niet: “Winkels in plaats van scholen openen is een politieke keuze”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Dat winkels eerder open mogen dan scholen is voor veel mensen niet te begrijpen. Zeker ook nu plannen op tafel liggen om binnenkort sporten voor kinderen vlot toe te laten.

“Ik neem aan dat de experts allerlei modellen naast elkaar gezet hebben en dat de politiek een keuze gemaakt heeft”, vertelt professor Karen Phalet aan De Standaard. “Ik begrijp dat je niet alles tegelijk kunt herstarten. Er is nu beslist om alle winkels te laten heropenen, terwijl niet alle kinderen terug naar school mogen. Voorrang geven aan de economie is een politieke keuze.”

Zeker jongeren hebben nood aan sociale contacten en in dat licht was het logischer geweest om scholen te heropenen. “ Ik vind het ook een gemiste kans omdat je via de scholen alle jongeren kunt bereiken. Daar kan ook alles uitgelegd worden over preventie en afstand houden, en via de kinderen bereik je zo weer sommige ouders die anders moeilijk geïnformeerd geraken.”

En sociale netwerken zijn vaak veel groter dan iedereen denkt. “Gelukkig heeft de premier ook gezegd dat kinderen en jongeren met twee vrienden mogen buitenkomen om te sporten. Maar inderdaad, voor veel jongeren zal de keuze niet gemakkelijk zijn, tenzij ze een boezemvriend of -vriendin hebben. Vraag aan een groepje jongeren wie hun vrienden zijn, en je komt bij een andere groep uit. Vraag het aan die groep en er komen weer andere jongeren bij. Veel van die netwerken zijn voortdurend in beweging, er ­komen altijd nieuwe vrienden bij.”

Dat er besmettingen van zullen komen lijkt nu al heel duidelijk. “De overheid laat nu een kleine marge, maar het is erg belangrijk dat ze fors gaat investeren in veel meer testen en contactonderzoek. Dat zal de enige manier zijn om ons een sociaal leven te gunnen en het virus toch een voetje voor te blijven. Ik hoop dat men beseft dat dit heel dringend is. Ik zit op dat vlak toch nog op hete kolen. Maandag beginnen ze ermee? Dat werd hoog tijd.”