Marc Van Ranst duidelijk over keuze van contacten: "Verscheurend, maar wellicht niet voor lang"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Veel mensen hebben vragen én keuzestress bij de aanpassing van de maatregelen rond het sociaal contact.

Vanaf zondag mogen we met vier mensen contact hebben. Liefst buiten of op terras als het kan. Maar de regel zorgt voor veel onduidelijkheid. "Het zijn verscheurende keuzes", licht Marc Van Ranst toe bij VRT Nieuws. "Maar je moet wel inzien dat dit voor een korte periode is, niet voor jaren. Misschien maar voor een maand."

Toch zullen mensen creatief zijn hiermee. "Het is een risico, maar een berekende keuze. We zitten op het randje van het toelaatbare, maar ik heb er het nodige vertrouwen in dat het allemaal goed komt. De meeste mensen hebben het nodige gevoel voor burgerzin om te doen wat er moet gebeuren."

Generaties mixen mag. "Er is geen regel, maar wel voorzichtig mee omspringen. Liefst buiten en de afstand goed respecteren. Dan is de kans op besmetting klein." Ver rijden is in principe ook toegelaten. "Ja, dat mag, maar weer met gezond verstand. De politie kan dit niet controleren, dat willen ze ook niet. We hebben anders toch te veel excuses. Het is ons leven dat terugkeert en daarvoor moeten we zelf iets over hebben."