Vakbonden dreigen met staking bij De Lijn door onveilige situaties

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De vakbonden bij De Lijn zijn niet te spreken over de bescherming van chauffeurs en passagiers op de lijnbussen. Ze dreigen met acties als er geen beterschap komt.

“Als de situatie tegen maandag niet veilig is, dan rijden wij niet uit”, zegt Rita Coeck van ACOD aan De Morgen. Er zijn twee eisen. De bestelde beschermhoezen werden niet geleverd. “Ondertussen werken we met PVC-folie dat bevestigd wordt met Ducttape, maar hier en daar al begint los te komen”. Ook niet alle stuurposten werden afgedekt. Die bussen zijn enkel met plastic linten afgeschermd. “Amateurisme van niveau”.

Een tweede probleem is de veiligheid van de reizigers. De vakbonden vragen een duidelijke limiet voor het maximaal toegelaten aantal passagiers. Eens dat bereikt is, moet de bus als volzet beschouwd worden en gewoon doorrijden. “Tot nu toe zijn er geen duidelijke regels. Zelfs als een passagier aan de halte geen mondmasker draagt, mag die niet geweigerd worden.”

“Als er niets gebeurt, zal dat onvermijdelijk tot chaos leiden wanneer de scholen vanaf 18 mei weer opengaan.” De vakbonden zitten woensdag samen en donderdag is er overleg met De Lijn gepland.