Op café en restaurant gaan wordt heel anders: Regering kondigt nieuwe regels af

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
De voorwaarden waaraan horeca-zaken zullen moeten voldoen wanneer ze weer mogen openen, zijn bekendgemaakt.

De horeca moest noodgedwongen de deuren sluiten door de uitbraak van het coronavirus, maar een heropstart zit eraan te komen, wellicht op 8 juni.

Daar zijn echter strikte voorwaarden aan gekoppeld, zo heeft de regering beslist. Er komt een verplicht sluitingsuur: stipt om middernacht moeten de deuren sluiten. De virologen vrezen dat de regels rond social distancing slechter opgevolgd zouden worden in de vroege uurtjes.

Op café aan de toog hangen is verboden. Aan tafel zitten is de boodschap, en de tafels moeten zich op anderhalve meter van elkaar bevinden.

Wie op restaurant wil, zal daarvoor altijd eerst moeten reserveren. Ook cafés werken liefst met reservaties. Bovendien zal telkens één iemand van elk gezelschap zijn contactgegevens moeten achterlaten, zodat de mensen indien nodig achteraf opgespoord kunnen worden.

Horeca-cheque

Als duwtje in de rug voor de horeca, komt er een horecacheque ter waarde van maximum 250 euro, die werkgevers fiscaal voordelig kunnen aankopen voor hun werknemers, die ermee op restaurant kunnen gaan. De btw op voeding daalt van 12% naar 6%, de btw op niet-alcoholische dranken daalt van 21% naar 6%.