Groot farmabedrijf gaat vaccin tegen coronavirus gratis produceren: “Ten vroegste 2021 in gebruik”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er is weer wat hoop dat er een vaccin in aantocht is het tegen het coronavirus. Het zou ten vroegste tegen 2021 klaar zijn voor gebruik.

Het vaccin heeft ook een Belgisch tintje. Het vaccin wordt geproduceerd aan de universiteit van Havard. Dat zou deze zomer al getest kunnen worden op mensen. En dat met dank aan een deal met Avexis, een dochter van farmareus Novartis. Zij zullen het testvaccin gratis produceren.

De Belg Luk Vandenberghe werkt aan de universiteit van Havard. De regeling met Novartis spaart Vandenberghe kostbare maanden uit in de wereldwijde zoektocht naar een corona­vaccin. “Dat een farmabedrijf gratis productiecapaciteit vrijmaakt voor testvaccins, is hoogst uitzonderlijk”, zegt Vandenber­ghe in Het Nieuwsblad.

Deze zomer staat fase 1 op het programma. Dat is het vaccin testen op gezonde mensen. Bij die groep moet de veiligheid van het vaccin worden aangetoond. In fase 2 en 3 wordt dan vooral de effectiviteit getest. De kans dat het vaccin er komt, schat Vandenberghe boven de 50 procent. “Het mag geen 10 jaar duren voor we bewijs hebben. We moeten nu zo snel mogelijk werken. We hopen dat het vaccin dan ten vroegste tegen 2021 gebruikt kan worden.”