Professor Goossens zwaar onder de indruk van bedreigingen: "Wetenschappers zijn ook mensen"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Professor Herman Goossens krijgt de laatste tijd veel haatmails en haatbrieven binnen. Zijn collega's én hun kinderen worden zelfs bedreigd.

Professor Herman Goossens kan het als wetenschapper nog enigszins plaatsen, maar vanuit menselijk oogpunt komt de kritiek heel hard aan. "Collega's zoals Christian Drosten en Marion Koopman worden bedreigd, zelfs hun kinderen", zegt Goossens in De Standaard. "Ook ik krijg haatmails en -brieven. Sommige mensen schrijven dat het mijn schuld zou zijn als een leerkracht zou overlijden door het coronavirus."

Goossens geeft toe dat de virologen te vaak in de pers komen. "Ik krijg bijna dagelijks vijf tot tien telefoons voor interviews. Op een bepaald moment zat ik drie per week bij de VRT. Ik heb ook tegen VTM gezegd: ik kom hoogstens nog één keer per week. We zijn als wetenschappers te ver gegaan."

De professor wil zich dan ook liever terugtrekken uit het publieke debat. "Ik twijfel of ik nog wel een publiek figuur wil zijn. Hoge bomen vangen veel wind. Het is onze taak om over ons werk, dat met belastinggeld wordt gefinancierd, te communiceren. Maar het is uitputtend. De gevolgen van wat je zegt zijn enorm. We moeten elk woord afwegen, want veel dreigt verkeerd begrepen te worden."