Coronavirus: Grootste risico op besmetting in deze gemeenten

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
Nu de coronacrisis onder controle lijkt, is het van het grootste belang om snel nieuwe haarden van de infectie op te sporen. De VUB ontwikkelde daartoe een handige tool die de actuele evolutie van het aantal infecties op gemeentelijk niveau toelaat.

In meer dan 500 gemeenten werden de voorbije dagen geen nieuwe infecties met COVID-19 vastgesteld. Maar in de gemeenten waar COVID-19 nog wel voorkomt, zien we dat er vaak meerdere personen geïnfecteerd zijn.

Op die manier ontstaan er snel haarden waardoor de infectie terug kan opflakkeren. Het is van het grootste belang om deze infectiehaarden zo snel mogelijk op te sporen om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Dit is voor een deel de taak van de contactopspoorders, anderzijds is het nuttig dat de gemeenten ook snel op de hoogte zijn van mogelijke haarden op hun grondgebied. Daartoe ontwikkelde de VUB aan de hand van de gegevens van Sciensano een handige tool die aangeeft wat de evolutie is van het aantal besmettingen binnen een gemeente.

Risico gemeenten

In de tool worden onderstaande gemeenten bestempeld als risico gemeente: Antwerpen, Sint-Jans-Molenbeek, Houthalen-Helchteren, Riemst, Sint-Gillis, Oostende, Kortrijk, Moeskroen, Hasselt, Sint-Truiden, Brussel, Schaarbeek, Dendermonde en Zottegem. De risico coëffficiënt ligt het hoogst in Houthalen-Helchteren en Riemst.

Lokale haarden opsporen

Prof Dirk Devroey (VUB): "De tool is een hulpmiddel voor de gemeentebesturen om infectiehaarden snel op te sporen en eventueel nieuwe maatregelen te treffen om de verspreiding tegen te gaan. De opsporing op gemeentelijk niveau is een deel van de oplossing. Er zou ook op gebied van de scholen en de bedrijven een dergelijk systeem moeten worden ontwikkeld om lokale haarden op te sporen."

Tags covid-19