Onthutsende documentaire: “Voetballers slikken ibuprofen als smarties”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Dinsdagavond werd op de Duitse omroep ARD een opmerkelijke reportage uitgezonden over het gebruik van pijnstillers in het voetbal.

Het was Neven Subotic, ex-speler van topclub Borussia Dortmund en nu bij Union Berlin aan de slag die de uitspraken deed. “Wat ik de afgelopen veertien jaar heb gezien, is dat ibuprofen wordt gegeten alsof het smarties zijn”, vertelt Subotic. Tal van andere voetballers geven in de documentaire het veelvuldig gebruik ervan toe.

Maar het blijft blijkbaar ook niet bij het profvoetbal. De documentaire liet ook de resultaten zien van een onderzoek bij meer dan duizend amateurvoetballers. Maar liefst 47 procent gaf daarin toe dat ze herhaaldelijk pijnstillers nemen tijdens het voetbalseizoen.

Pijnstillers zijn niet verboden en staan niet op de lijst van het antidopingagentschap WADA. “Pijnstillers kunnen de prestaties verbeteren en vormen een bedreiging voor de gezondheid. En naar mijn mening druist het ook in tegen de ethiek van de sport als je niet zonder pijnstillers kunt”, vertelt Hans Geyer van het dopinglab in Keulen. Hij wil dan ook dat pijnstillers op de lijst van de verboden producten komen.