We zijn nog niet af van corona: 'Hoog tijd om ons klaar te maken voor tweede golf'

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Volgens biostatisticus Niel Hens, die deel uitmaakt van de expertengroep GEES, is dit het moment waarop we ons moeten voorbereiden op een tweede golf van het coronavirus, in het najaar.

"Het is nu het moment om ons klaar te maken voor een tweede golf. Er is een gevoel van hoogdringendheid, en dat moet blijven bestaan. We hebben soms de indruk dat er heel hard gewerkt is in de aanloop naar de laatste vergadering van de Nationale Veiligheidsraad en dat er een gevoel heerst van: nu hebben we de piek wel gehad, we zijn er vanaf, we kunnen alles openzetten", zei Hens op Radio 1.

"Dat geeft potentieel een vals gevoel van veiligheid. We doen het goed, de cijfers zijn positief, we zien nog altijd trage maar gestage dalingen. De effecten van de laatste versoepelingen zullen we echter pas binnen circa negen dagen zien."

Herfst

"We moeten er ons van bewust zijn dat we in september, oktober of november een tweede piek kunnen krijgen. Daar moeten we klaar voor zijn", aldus Hens, die modellen maakt die het verloop van de epidemie voorspellen.