Epidemioloog Pierre Van Damme maakt zich zorgen: “Dan terug onze vrijheid kwijt en schade voor de economie”

door: PMN
Afbeelding bron: VTM
De cijfers gaan voorlopig nog altijd de goede richting uit. Nochtans waren er wel enkele betogingen tegen racisme en ging ook de horeca open.

"Eind deze week is het twee weken geleden dat de horeca opnieuw is opengegaan. Die heropening op zich baart me geen zorgen - dat vind ik een goede zaak”, reageert epidemioloog Pierre Van Damme aan Het Laatste Nieuws. 

“Maar als ik zie hoe los sommige mensen met de maatregelen omgaan, ja, dan houd ik wel mijn hart vast. We zullen ten laatste begin volgende week ook weten of de betogingen tegen racisme een gevolg hebben op de cijfers."

"Als we ons aan de regels houden, kunnen we het virus ook hier in toom houden. Helaas doen we dat niet altijd. We houden te vaak onvoldoende afstand, we ontmoeten te veel mensen, we dragen niet vaak genoeg een mondmasker. Ik heb beelden gezien van een overvolle dijk aan de kust en niemand droeg er één. Oké, het is in de openlucht, maar als je maar zo weinig afstand kan bewaren, dan draag je er best wel één. Ook in winkels zie je vaak mensen zonder, terwijl we het toch aanbevelen.”

“Moet je Belgen iets verplichten voor ze het écht gaan doen? Ik denk dat blijvend sensibiliseren ook helpt. Met aids is dat ook gelukt. En eigenlijk zijn de maatregelen ongeveer hetzelfde. Vermijd veelvuldig contact en draag bescherming. Als we dat doen, kunnen we het zonder extra maatregelen nog een hele tijd uitzingen, misschien zelfs tot er een behandeling of een vaccin is gevonden. Doen we dat niet, dan riskeren we dat onze vrijheid opnieuw wordt ingeperkt en onze economie opnieuw schade lijdt."