Vaccinoloog Pierre Van Damme heeft geen fijne boodschap

door: MRO
Pierre Van Damme
Afbeelding bron: Photonews

De Vlaamse overheid voert de snelheid waarmee we gevaccineerd kunnen worden op. Vaccinoloog Pierre Van Damme benadrukt dat dit niet betekent dat we al heel snel grote versoepelingen van de strenge coronamaatregelen mogen verwachten.

Ook personen die ingeënt zijn zullen zich nog geruime tijd aan de maatregelen moeten houden. "Tegen de mensen die gevaccineerd zijn zeggen we ook dat ze hen aan de maatregelen moeten houden", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme in Terzake op Canvas.

"De mensen die niet gevaccineerd zijn moeten de maatregelen ook nog volgen, maar dat wil niet zeggen dat we niets gaan kunnen doen tot aan de zomer."

Een terugkeer naar de normaliteit zal nog tijd in beslag nemen en een versoepeling kan er maar komen als de cijfers dit toelaten. Het goede nieuws is dat de vaccinaties een positieve invloed zullen hebben op de coronacijfers.

"Vanaf het moment dat die vaccinatiegraad meer en meer stijgt, gaan we natuurlijk ook een effect hebben op de cijfers. De maatregelen gaan een effect hebben op de cijfers en gaan we in functie van het aantal infecties, het aantal hospitalisaties en het reproductiecijfer kunnen zeggen: 'nu geraken we in een periode waar het beleid kan zeggen dat het verantwoord is om te versoepelen'."