Pierre Van Damme over lockdown: "Belgen minder gedisciplineerd dan Zweden"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Epidemioloog Pierre Van Damme denkt dat de bevolkingsdichtheid van ons land en de mentaliteit van de Belgen ervoor zorgden dat een lockdown na de uitbraak van het coronavirus onvermijdelijk was.

Zweden pakte het coronavirus anders aan dan vele landen, waaronder België. Daar werd er namelijk geen lockdown ingesteld. "Zij hebben enorm ingezet op het respecteren van de afstand tegenover elkaar", stelde professor Pierre Van Damme in 'Terzake'. 

"Het is niet gezegd dat het Zweedse model zou werken voor België. En het zou best kunnen dat als België de bevolkingsdichtheid van Zweden zou hebben, we een ander soort van maatregelen zouden toepassen."

Discipline

"We weten ook dat de Zweden misschien iets gedisciplineerder zijn dan de doorsnee Belg. Als je daar iets sterk aanbeveelt, is de kans groot dat de bevolking zich eraan houdt. In België moet je het bijna gaan verplichten om hetzelfde resultaat te bekomen, dat weten we ook uit een aantal barometers", aldus Van Damme.

"Dat zijn allemaal zaken die een groot verschil maken tussen de twee landen. Zomaar gaan vergelijken is dus niet gemakkelijk. Als je vergelijkt met andere landen zoals Finland, Noorwegen of Denemarken, dan zie je grote verschillen tussen landen die wel een lockdown hebben toegepast en die op vlak van hospitalisaties en sterfte heel andere cijfers kunnen voorleggen dan Zweden."