Prof Van Damme doet ernstige oproep aan bevolking: "Enige manier om weer normaal leven te kunnen leiden"

door: STS

De wetenschappelijke wereld is naarstig op zoek naar een vaccin tegen het coronavirus. Alleen zo kan het virus écht afgeremd worden. Maar wanneer zal het vaccin klaar zijn?

In Rusland beweerden ze in augustus al een vaccin te hebben, de Amerikaanse president Donald Trump houdt het op oktober. "Ik denk dat dat heel optimistisch is. Het past mooi in zijn verkiezingscampagne, maar we moeten realistisch blijven", zei epidemioloog Pierre Van Damme tegen de VRT.

"Er zijn nu een acht à negen bedrijven die hun vaccin aan het testen zijn in fase 3; dat wil zeggen dat ze vooral kijken naar veiligheid en werkzaamheid. Die resultaten hebben we nog niet gezien, dus ik vind het heel voorbarig om nu te gaan zeggen dat we in oktober of november een vaccin hebben."

Solidariteit

Van Damme denkt dat er in de lente van 2021 een vaccin zal zijn. Tussen 10% en 30% van de bevolking zou zich echter niet willen laten vaccineren. "Mensen gaan heel goed moeten beseffen dat het belangrijk is om solidair te zijn. Dit is de enige manier om weer een normaal leven te gaan leiden: een voldoende hoge vaccinatiegraad hebben binnen de bevolking", zei Van Damme daarover.