Fedasil zet campings en vakantieparken onder druk om asielzoekers op te vangen

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams Minister van Toerisme Zuhal Demir is niet te spreken over de vragen van Fedasil om asielzoekers onder te brengen op campings en vakantieparken.

Fedasil is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers in ons land. Zij vroegen de toeristische sector om tijdelijke opvangplaatsen voor asielzoekers te vinden. “Bij Recread, de Vlaamse beroepsvereniging voor uitbaters van campings, vakantieparken en kampeerterreinen, heerst ongenoegen over de kennelijk nogal intimiderende en verbaal gespierde telefonische benadering van Fedasil”, zegt Kristof Slagmulder van Vlaams Belang in een vraag aan minister Zuhal Demir.

Fedasil zou daarbij een dreigende houding aannemen. “Verschillende rapporten van Recread geven aan dat Fedasil de toeristische sector onder druk probeert te zetten in een zoektocht naar dringende opvang voor asielzoekers. Volgens de sector wekte Fedasil de indruk op dat ‘niet meewerken wel eens gevolgen zou kunnen hebben’.”

Minister Demir zegt op de hoogte te zijn van de klachten en heeft minister van Asiel en Migratie Maggie De Block een brief gestuurd waarin ze die vraag ongepast noemt. “Voor de goede orde bevestig ik nogmaals dat de keuze om al dan niet op de vraag van Fedasil in te gaan en tijdelijk asielzoekers op te vangen bij de logiesuitbater zelf ligt. Er bestaat voor alle duidelijkheid dus geen enkele verplichting om op deze vraag in te gaan”, aldus Demir.

Fedasil zegt dat er sinds maart geen enkele vraag meer gesteld is aan de toeristische sector. “We zijn al heel lang op zoek naar extra plaatsen”, zegt Lies Gilis van Fedasil. “Daarvoor bekijken we veel verschillende pistes, onder meer met de scholenkoepels en de Regie der Gebouwen. Een van die pistes waren de toeristische verblijven, die we in maart hebben aangeschreven.”