Scholen willen duidelijkheid over 1 september: “We moeten ons kunnen voorbereiden”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De scholen willen liefst dat alle leerlingen op 1 september terug naar school kunnen en zet daarmee druk op minister Weyts.

Leerlingen horen volgens het gemeenschapsonderwijs op school en moeten door leerkrachten onderwezen worden. Maar eerst zal moeten gekeken worden hoe groot de schade van de voorbije maanden is.

“Men maakt een brede evaluatie van waar elke leerling staat om vervolgens een gepersonaliseerd traject aan te bieden”, zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap aan Het Nieuwsblad.

Afstandsonderwijs heeft zijn kans gehad, maar dan moet er wel blijvend aan gewerkt en in geïnvesteerd worden. “Dat valt of staat bij de beschikbaarheid van digitale tools. We pleiten ervoor dat de overheid bijkomende initiatieven neemt om alle leerlingen en leerkrachten te voorzien van de nodige digitale instrumenten.”

Over de start van het nieuwe schooljaar moet nog voor eind juni duidelijkheid komen. “We vragen dat het leerrecht van elke leerling en cursist maximaal op school kan worden ingevuld”, klinkt het bij OVSG, de koepel van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs.

“De school is immers de beste garantie op het wegwerken van leerachterstand. Scholen moeten de nodige tijd hebben om zich op een startscenario voor te bereiden. En als er ten gevolge van een nieuwe crisis veiligheidsmaatregelen moeten komen, vragen onze scholen realistische schakelplannen.”