Staatsveiligheid over IS-vrouwen: "Kan op termijn een risico inhouden als ze terugkeren"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Woensdag keerden drie IS-vrouwen terug naar België. Ingrid Van Daele, woordvoerster van Staatsveiligheid, gaat niet in op het concrete dossier van deze drie IS-vrouwen, maar waarschuwde in Terzake wel voor de gevaren in het algemeen.

“De situatie in de kampen is zeer onveilig en er is een sociale druk. Onder die druk kunnen vrouwen opnieuw radicaliseren. Sommigen gaan banden smeden met andere vrouwen. Het kan op termijn ook een risico inhouden als ze terugkeren naar België.”

“De beelden van de schrijnende situatie in de kampen worden gebruikt om pro-jihadi propaganda te maken om te laten zien dat het zo slecht nog niet was in het kalifaat", legt Ingrid Van Daele uit bij Terzake.

“Ik ga niet in op de concrete dossiers van de teruggekeerde vrouwen, maar over het algemeen kunnen we stellen dat als er aan vrouwen wordt gevraagd of ze IS hebben afgezworen, dat men moet bekijken of ze radicaal gedachtegoed in het algemeen hebben afgezworen. Sommigen hebben IS afgezworen, maar zijn dan hazimi geworden.”

“Het is niet zo dat vrouwen geen aanslagen plegen. Het is uitzonderlijk, maar het is ook wel gebeurd. Ze hebben ook opgeroepen om naar Syrië te komen om hun man te verlaten en daar te huwen.”