'Eén van de gerepatrieerde IS-vrouwen is alweer vrij onder belachelijke voorwaarden"

door: MRO
is-vrouwen
Afbeelding bron: Photonews

Koen Metsu (N-VA) kwam in de Kamer terug op de IS-vrouw die afgelopen zomer werd gerepatrieerd en intussen alweer op vrije voeten is. Metsu benadrukt dat het een foute beslissing was om de IS-vrouwen te repatriëren.

"Feit is dat een van de vrouwen amper drie maanden na haar aankomst in België alweer op vrije voeten is en dat onder belachelijke voorwaarden", aldus Koen Metsu.

"Ze mag namelijk niet meer op de sociale media en ze moet aantonen dat ze één welbepaald adres heeft. Intussen staat ze vandaag nog altijd op de nationale lijst van terroristen."

"Ik waarschuwde u er toen al voor. Het is ontzettend moeilijk, en misschien zelfs onmogelijk, om die vrouwen hier te berechten voor feiten die ze ginds hebben gepleegd", richtte Metsu zich tot minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.

"Vandaar mijn eeuwig pleidooi – en we zullen dat blijven bepleiten – om IS'ers niet actief terug te halen, maar ze ginds voor een rechtbank of een internationaal tribunaal te brengen. In 2019 werd dat zelfs nog letterlijk door Alexander De Croo gezegd: 'Het laatste wat we willen is die terroristen terughalen naar ons land.' Dat zei hij toen letterlijk."