4 van de 6 gerepatrieerde IS-vrouwen zijn al uit de gevangenis: "Heel dure reddingsoperatie"

door: MRO
is-vrouwen
Afbeelding bron: Photonews

De federale regering bekijkt of opnieuw IS-vrouwen naar België kunnen gerepatrieerd worden. Intussen klaagt Koen Metsu (N-VA) aan dat nu al vier van de zes IS-vrouwen die tien maanden geleden naar België gerepatrieerd werden, reeds de gevangenis hebben verlaten.

"Exact tien maanden geleden besliste de federale regering om zes IS-terroristes te repatriëren uit Syrië naar ons land. Dat mocht toen een slordige 1,7 miljoen euro kosten. Ik citeer minister van Justitie Vincent Van Quickenborne: "Dat is in het belang van onze nationale veiligheid. Hier gaan zij achter slot en grendel. Hier kunnen we hen opvolgen."

"Het voorbije weekend bleek dat van die zes gerepatrieerde terroristes er nu twee achter slot en grendel zitten. Twee zijn volledig vrij, hoe dat kan, weet ik niet. Twee zijn vrij onder voorwaarden. En twee zweten nog even verder in de cel, wachtende tot ze ook opnieuw zullen vrijkomen", aldus Koen Metsu in de Kamer tegen premier Alexander De Croo (Open Vld).

"Wij kunnen dus stellen dat u tien maanden geleden een hele dure reddingsoperatie van terroristes gefaciliteerd hebt, mijnheer de eerste minister."

"Men zou denken dat een ezel zich geen twee keer aan dezelfde steen stoot, maar wij vernemen nu dat er opnieuw een potentiële reddingsmissie op touw wordt gezet. Mijnheer de eerste minister, in 2019 zei u zelf nog dat die terrostistes terug naar België halen, het laatste was wat u wilde."