We moeten blijven opletten voor covid-19: "Zo kan het als een lopend vuurtje verdergaan"

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
We zitten pas in de zomervakantie, maar in andere Europese landen zijn er al nieuwe broeihaarden van het coronavirus en gaan bepaalde regio's opnieuw in lockdown. Ondanks de positieve trend in België blijft het virus aanwezig en wordt het flink opletten.

Wat kan wel en waar moeten we toch heel voorzichtig mee blijven? We legden de vraag voor aan Geert Molenberghs, professor Biostatistiek aan de UHasselt en KU Leuven.

“Als je bij een barbecue in uw tuin niet te zot doet, kan dat. We weten nu dat je bij activiteiten in de buitenlucht al moeite moet doen om daar een massaverspreidingsevent van te maken."

Een ander verhaal krijg je als je met veel mensen binnen een feestje bouwt. “Met veel volk op een kleine, slecht verluchte ruimte, dansen en vochtig, dan raakt de grote hoop besmet."

Ook het reizen, baart de professor toch wat zorgen. "Zet die mensen dan op een vliegtuig en laat hen het land binnenwandelen en dan kan het als een lopend vuurtje verdergaan. Ik maak me toch wel wat zorgen over de introductie vanuit het buitenland want zo is het begonnen. ”

“We zijn vrij voorzichtig. De wereld heeft meer dan 200 landen en buiten de EU zijn er slechts 14 die binnen mogen. We zijn als Europa terecht voorzichtig dat we onder meer de VS, Rusland, Brazilië buiten de deuren houden. Het zou echt onverstandig zijn als we dat niet doen.”