Professor Hens noemt 2 belangrijke oorzaken voor stijging coronabesmettingen: "Toch alarmerend"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews (archieffoto)
Wetenschappers en politici luiden de alarmbel nu het aantal coronagevallen in België fors toeneemt. Professor Niel Hens (UHasselt - UAntwerpen) is lid van de expertengroep GEES en wijst naar ons gedrag en de terugkeer van toeristen uit het buitenland als verklaring voor de nieuwe opstoot.

“Ik noem de stijgende cijfers toch wel alarmerend omdat we merken dat de stijging op meerdere plaatsen in België te zien is. Dat wil zeggen dat het stijgende aantal besmettingen waarschijnlijk aan het gedrag ligt. De meeste mensen volgen de veiligheidsmaatregelen echter wel correct op.”

Terugkeer uit buitenland

Een andere belangrijke oorzaak waar de professor naar verwijst is reizen naar het buitenland. “Sommige clusters worden gelinkt aan de terugkeer van mensen uit het buitenland.”

Het dragen van mondmaskers in onder meer winkels en op andere drukke plaatsen werd intussen verplicht, maar dat effect zien we op dit moment nog niet in de coronacijfers.

“Het effect van het dragen van mondmaskers zien we momenteel nog niet in de cijfers, daar gaan we nog wat op moeten wachten. Er is een direct en een indirect effect verbonden aan het dragen van een masker”, legt Niel Hens uit aan Redactie24.

“Het directe effect, de transmissie van het virus verkleinen, is iets wat we moeilijk kunnen meten. Maar we hopen tegelijkertijd ook op een indirect effect, met name dat mensen aandachtig gaan blijven op het feit dat het virus nog steeds aanwezig is.”