Opvallende verandering in coronacijfers: "Daar moeten we voor opletten"

door: STS
Niel Hens
Afbeelding bron: Photonews

Er is een opmerkelijke verandering in de coronacijfers zichtbaar. Het gaat om een daling. Biostatisticus Niel Hens voorspelt dat het virus binnenkort echter weer zal opflakkeren.

In de periode van 8 tot 14 oktober werden er gemiddeld 2.748 coronabesmettingen per dag vastgesteld. Het gaat om een daling met 13% op weekbasis.

En ook het aantal ziekenhuisopnames is gedaald. In de periode van 11 tot 17 oktober werden er elke dag gemiddeld 107 Covid-patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat betekent een daling met 4%.

Een belangrijke parameter is het reproductiegetal, dat aangeeft hoeveel personen een besmet persoon op zijn beurt besmet.

"Het reproductiegetal is aan het dalen, we zitten nog net boven de 1, dus we naderen het moment van stagnatie. Dat gaat volgende week of de volgende twee weken onder 1 terechtgekomen", vertelde biostatisticus Niel Hens op TVL.

"Hoewel we nu een een stagnatie en misschien zelfs een afname zien, gaan we daarna opnieuw een stijging zien. Daar moeten we voor opletten."