Professor Niel Hens over coronacijfers: “Zo krijgen mensen direct een juist beeld van de situatie”

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
Premier Sophie Wilmès heeft aan Sciensano gevraagd om het aantal coronabesmettingen opnieuw dagelijks te communiceren. Professor Niel Hens (UHasselt en UAntwerpen) legt uit waarom dit een goede zaak is.

“Initieel vond ik het een goed idee om meer naar een trend te kijken in de cijfers. Die wordt weergegeven in gemiddelden over een bepaalde periode. Echter werd al snel duidelijk dat de cijfers op die manier weergeven niet voor iedereen duidelijk genoeg is.”

“Zelf ben ik er voorstander van om zowel gemiddelden als dagelijkse cijfers bekend te maken, zodanig dat mensen ze op een juiste manier interpreteren en zo direct een juist beeld krijgen van de situatie. De cijfers zijn voor iedereen beschikbaar op de website van Sciensano, maar dan moet je zelf de data gaan interpreteren”, aldus Niel Hens bij Redactie24.

“Het nadeel van gemiddelden is dat het cijfer in het begin traag stijgt en daarna terug traag daalt. Wanneer het cijfer hoog staat in het begin van de week en het cijfer daarna daalt, dan gaan mensen nog enkele dagen het hoge cijfer zien vooraleer het lagere cijfer getoond wordt. Mensen die niet dagdagelijks bezig zijn met cijfers kunnen een vergelijking van gemiddelden toch moeilijker interpreteren dan dagelijkse cijfers.”