Moet nu ook deze winkelketen door de coronacrisis de handdoek gooien?

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De winkelketens hebben het niet gemakkelijk. Heel wat firma's zitten in moeilijke papieren. Vandaag deed een nieuwe keten bij de ondernemingsrechtbank een aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie.

Wibra heeft een aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie ingediend. Dat werd maandag aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad. De winkelketen wil zoveel mogelijk winkels redden in ons land. Wibra heeft 81 winkels in België.

Wibra is van origine een Nederlands bedrijf en voerde in 2019 al de nodige maatregelen door. Die leken het bedrijf weer op de juiste weg te brengen, maar in een persbericht meldt de firma dat de pandemie die trend volledig weggeveegd heeft. De verliezen en schulden maken de situatie onhoudbaar.

De bedoeling is zoveel mogelijk van de 81 winkels en 400 jobs te redden. Vakbondsorganisatie vraagt zicht af of de beslissing niet te snel genomen werd. “In mei hebben we goede resultaten gehad, erna was het weer iets minder maar dat zagen we bij alle winkelketens”, vertelt vakbondssecretaris Bart Leybaert aan Het Laatste Nieuws.

Veel ruimte om te onderhandelen is er volgens Leybaert niet, al heerst er op dit moment vooral veel onduidelijkheid. “Als we ons heel kritisch opstellen, kan de directie misschien beslissen om minder winkels over te nemen.” Het eerstvolgende overleg tussen het bedrijf en de vakbonden is op 6 augustus.