Kan je hoofdpijn krijgen door het dragen van een mondmasker? Dokter legt uit

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Sommige mensen melden dat ze hoofdpijn krijgen als ze gedurende langere tijd een mondmasker dragen. We vroegen Kris Delport, neus-, keel- en oorspecialist, om de problematiek toe te lichten.

Mondmaskers zorgen er niet voor dat je onvoldoende zuurstof krijgt, maar toch zijn klachten over hoofdpijn te verklaren.

"Wat betreft hoofdpijn bij de gewone FFP2 en FFP3 maskers, chirurgische maskers en de comfort maskers die volgens de regels gemaakt zijn, is de weerstand qua ademhaling beperkt zodat een CO2 retentie niet te verwachten is", legt dokter Kris Delport uit aan Redactie24.

"Sommige mensen hebben door mondmaskers wel een beklemmend gevoel, zijn daardoor wat angstig en gaan sneller ademen. Hierdoor kan hoofdpijn en duizeligheid ontstaan. Het gaat hier dus eerder om een onbewuste vorm van hyperventilatie."

Condens in het mondmasker

"Een andere mogelijke oorzaak van hoofdpijn is dat het mondkapje door condens wat zwaarder wordt en de ademweerstand wat toeneemt, wat weer tot een versnelde ademhaling kan leiden."

"Anderzijds kan een verhoogde ademweerstand ook leiden tot een verminderde ademhaling waardoor de CO2 oploopt in het lichaam en er eveneens hoofdpijn kan ontstaan."

Astmapatiënten

"Omwille van de verhoogde ademweerstand wordt een mondmasker soms afgeraden bij astmapatiënten", aldus Kris Delport die er wel op wijst dat het net voor deze mensen cruciaal is om zich goed te beschermen. "Juist bij deze patiënten zou een infectie met Covid-19 letaal kunnen zijn."