Jambon maakt bocht over evenementen: “Dit is geen paraplu, maar een hele winkel”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De cultuur- en evenementensector kreunt onder de coronamaatregelen. Minister Jan Jambon komt nu plots met een opmerkelijk voorstel.

Burgemeesters schrappen al maar meer en meer evenementen voor de komende maanden. Minister van Cultuur Jan Jambon roept de gemeenten en steden in een brief op om zoveel mogelijk door te laten gaan.

Enkel in de rode zones kunnen er geen evenementen doorgaan. “Maar elders kan het wel, als iedereen zich strikt aan de protocollen en de draaiboeken houdt”, vertelt hij aan Het Nieuwsblad.

Steden en gemeenten krijgen een brief met de nodige instructies om zoveel mogelijk activiteiten te laten doorgaan: theaters, markten en kermissen. Er wordt volgens Jambon te gemakkelijk gekozen om iets te schrappen. “Het mag geen opbod worden. Op sommige plaatsen zijn afgelastingen niet nodig. Zowel de sector als het publiek snakt naar nieuwe voorstellingen. Het kan veilig.”

En die houding wordt niet echt gesmaakt door de burgemeesters. Zij vinden vooral dat de overheid de beslissingen gewoon doorschuift naar het lokale niveau. Burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene noemt het als volgt in een post op Twitter: "Dit is geen systeem paraplu meer, maar een volledige parapluwinkel."

Lees hieronder integraal de brief die Jambon naar de burgemeesters stuurde.