Fors meer mensen moeten naar de voedselbank: 'Alleenstaande moeders, jonge mensen en studenten'

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De coronacrisis betekent voor heel wat mensen een forse daling van hun inkomen. Bij de voedselbanken merkt men dat meer mensen in armoede belanden, de vraag naar voedselpakketten is fors toegenomen.

“Door de coronacrisis hebben wij een toenemende vraag gezien. In totaal hebben we ongeveer 15% meer vraag gekregen de voorbije maanden in vergelijking met de periode voor corona", vertelt Jozef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken, aan Redactie24.

“Uit een enquête van de Universiteit van Antwerpen is gebleken dat meer mensen beroep deden op de voedselbanken omdat ze plots geconfronteerd werden met een inkomensdaling. Ze werden tijdelijk werkloos of verloren effectief hun job.”

Bepaalde bevolkingsgroepen worden duidelijker harder getroffen. “De groep van alleenstaande moeders met kinderen die beroep doen op de voedselpakketten is nog groter geworden."

"Daarnaast zien we ook studenten en jonge mensen die een parttime job deden en waarbij die job ineens wegviel. Die groep is erbij gekomen.”

Ongunstige vooruitzichten

“Alles ziet ernaar uit dat de vraag hoog zal blijven de komende periode. De voorspellingen zijn niet zo gunstig. In de media zijn er dagelijks berichten over sluitingen, faillissementen, sectoren die nog niet volledig heropgestart zijn."

"De nationale bank voorspelt 150.000 à 180.000 bijkomende werklozen. Dus dat alles zijn geen positieve vooruitzichten momenteel.”