"Steeds meer mensen worden in armoede gedreven"

door: MRO
voedselbedeling - armoede
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De stijgende prijzen voor energie en voeding hakken er flink in. Zeker voor mensen die het niet te breed hebben, komen de prijsstijgingen hard aan.

“De mazen van het net worden steeds maar groter en steeds meer mensen worden in armoede gedreven”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang).“Het aantal mensen dat beroep moet doen op de voedselbanken is gestegen tot 381.951 begunstigden in 2020. Opnieuw een ruime stijging in vergelijking met het jaar voordien.”

“En wat doet de federale regering, een regering van paars-groen die het zogezegd opneemt voor de ‘gewone’ man? Weinig of niets”, stelt Samyn vast. “Ze hebben in 2021 amper 7,25 miljoen vrijgemaakt voor voedselhulp, waarvan één derde ging naar het verhogen van de opslagcapaciteit (de huur van magazijnen dus)."

"Een extra 3 miljoen ging naar de aankoop van materiële producten: shampoo, douchegel, tandpasta, deo, luiers en hygiënekits, maar enkel voor daklozen."

“De stijgende energieprijzen zullen steeds meer mensen onder de armoedegrens duwen, de stijgende voedselprijzen zijn steeds meer voelbaar in de winkels”, besluit Samyn.

"Er moeten structurele maatregelen komen: verlaging van de btw op energie, verlaging van de btw op essentiële voedingsproducten én hogere nettolonen. We moeten onze mensen helpen en niet het OCMW van de wereld spelen. Maar het feit dat er mensen naar de voedselbank moeten gaan is onze maatschappij onwaardig.”

Altijd nieuws bij de hand? Installeer gratis onze app