Weerman David Dehenauw waarschuwt voor guur weer: "Code geel geldt in het hele land"

bron: VRT NWS
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Het KMI waarschuwt de komende uren voor code geel. Er zullen zowel rukwinden tot 90 en 90 kilometer per uur zijn als felle buien. Dat kan invloed hebben op de avondspits en de ochtendspits van morgen.

Vanaf vanmiddag 13 uur tot vanavond 23 uur is code geel van kracht in het hele land. "Die code roepen we uit wanneer we rukwinden verwachten tussen de 80 en 100 km/u. Dat voel je wel, maar het zijn beheersbare waarden", legt David Dehenauw van het KMI uit. "Boven de 100 km/u geven we code oranje, en boven de 130 km/u wordt dat code rood. Het gaat dan niet om de gemiddelde windsnelheden, maar om de uitschieters die gemeten worden."

"Ook morgen zal het met 4 tot 5 beaufort en rukwinden tot 70 km/u nog stevig waaien", klinkt het. Zo zijn al enkele Brusselse parken dicht. De brandweer waarschuwt om uit de buurt te blijven van bomen. Ook qua neerslag geldt code geel. "Op sommige plaatsen verwachten we tot 25 liter regen per vierkante meter op minder dan één dag tijd. Veel, maar niet onoverkomelijk veel. Die neerslag zal vooral vallen in het zuiden van ons land, in de provincies Namen en Henegouwen, en in de vallei van de Semois. Zowel vannacht als morgenvroeg zal het nog stevig regenen, ook in Vlaanderen. Aan overstromingen moeten we ons waarschijnlijk niet verwachten."