Vluchtelingen verkeren in grote moeilijkheden in kuststreek: Schurftepidemie is uitgebroken

bron: Belga
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Ongeveer 1.000 vluchtelingen leven in de kuststreek, vlak bij het recreatiedomein Puythouck in Duinkerke aan de Belgische grens. Dat meldt vzw Humain die ter plekke is om de vluchtelingen hulp te bieden. Er is ook een schurftepidemie uitgebroken in Puythouck.

Heel wat vluchtelingen blijven ronddolen. Zo ook in de Noord-Franse kuststreek waar ongeveer 1.000 vluchtelingen in de bossen proberen te overleven. Stromend water of eten hebben ze niet. Het enige kraantje waaruit water kwam, werd onlangs door de overheid afgesloten. 

“De manier hoe deze mensen door de dag moeten komen is een aanfluiting van het internationaal humanitair recht voor vluchtelingen”, zegt vzw Humain. “Frankrijk verzaakt al maanden aan het verschaffen van zorg en correcte asielinformatie voor gestrande mensen in Nord-Pas de Calais. Er is al maanden een nijpend tekort aan voeding. Alle hulp komt uitsluitend van burgers en hulporganisaties zoals vzw Humain, Gynaecologen Zonder Grenzen en lokale initiatieven.”

Vzw Humain maakt zich grote zorgen over de vluchtelingen. Niet alleen moeten ze in de meest schrijnende situatie leven, ook vallen ze vaak ten prooi van mensensmokkelaars. De afgelopen maand kwamen drie vluchtelingen om het leven onder wie een 15-jarige jongen. Heel wat vluchtelingen proberen vanuit de Noord-Franse kuststreek in Groot-Brittannië te geraken.