Viroloog waarschuwt voor dodelijk virus in ons land

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
In ons land circuleert een virus dat in varkensvlees zit. De laatste tijd is er een verdrievoudiging van het aantal besmettingen met hepatitis E. Dat virus verspreidt zich vooral via rauw varkensvlees.

Elke week belandt er in het ziekenhuis iemand door een besmetting met het virus dat de lever infecteert. De laatste tijd is er zelfs een verdrievoudiging merkbaar. “Vooral zwangere vrouwen, mannen en vrouwen die een chemokuur volgen of kampen met een verzwakt immuunsysteem en leverpatiënten lopen het grootste gevaar. Gezonde mensen lopen weinig tot geen risico", aldus Van Ranst.

Wie besmet is, kan dit herkennen aan een aantal syptomen: koorts, buikpijn, gele verkleuring van de huid en het oogwit. “Het virus wordt echt gevaarlijk als dokters niet of niet correct diagnosticeren”, zegt epidemioloog Sofieke Klamer van het Weten­schappelijk Instituut Volks­gezondheid (WIV).

“Hepatitis E verspreidt zich in ons land hoofdzakelijk door rauw of te weinig verhit varkensvlees. We onderzoeken daarom momenteel of alle varkens het virus in zich dragen, door in heel Vlaanderen gehakt en leverworsten te analyseren", besluit de viroloog.