Ziekenhuis in Leuven neemt ingrijpend besluit vanwege griepedemie

bron: Belga
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Het Heilig Hartziekenhuis in Leuven heeft de voorbije dagen en uren geregeld een opnamebeperking ingesteld omwille van het grote aantal patiënten door de winterprik en de griepepidemie. "De opnamebeperking is als een knipperlicht dat nu eens op groen en dan weer op rood springt”, zegt woordvoerster Goedele Van Grunderbeek van het Leuvense H. Hartziekenhuis.

Wat houdt die opnamebeperking nu precies in? Wel dat betekent dat ziekenwagens van het oproepnummer 112 van buiten de regio gevraagd worden om hun patiënten niet langer naar het H.Hartziekenhuis te brengen, maar ze naar een ander ziekenhuis te vervoeren. 

"Zaterdag en zondag was er geen opnamebeperking, maar vanaf zondagavond gold ze wel. Maandag was er eerst een beperking en later op de dag niet meer. Dat heeft gewoon met de fluctuerende capaciteit van ons ziekenhuis te maken. Er gaan en komen voortdurend patiënten. Op dit ogenblik (dinsdagnamiddag) is er weer een beperking, maar die kan straks of morgen weer opgeheven worden", aldus Van Grunderbeek.

Spoed

De opnamebeperking betekent echter niet dat mensen zich niet meer kunnen aanmelden op de spoedafdeling. “Wie naar spoed komt en een opname nodig heeft, die wordt ook opgenomen”, verzekert de woordvoerster van het ziekenhuis. De oorzaak van het capaciteitsprobleem is de wintergriep. "De griepepidemie doet zich ook harder voelen dan vorig jaar", zegt Van Gunderbeek.