26 energieneutrale nieuwbouwwoningen moeten worden gesloopt

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Het zal je maar overkomen. Je koopt een energieneutrale nieuwbouwwoning, maar die moet nu gesloopt worden. Het gebeurde met 26 woningen in het Nederlandse Helmond.

In Helmond in Nederland moeten 26 nieuwbouwwoningen gesloopt worden. De financiële gevolgen zijn voor de kopers. ''Het is een verschrikkelijk woondrama wat zich in onze gemeente heeft afgespeeld. We hopen de kopers enig licht te kunnen geven in deze donkere tunnel waar ze al lang doorheen moeten gaan'', zegt verantwoordelijk wethouder Erik de Vries tegen Omroep Brabant.

De woningen zouden volledig energieneutraal gebouwd worden en klaar zijn begin 2019, maar de bouw werd stilgelegd na een conflict tussen de projectontwikkelaar en de onderaannemer. De gemeente wilde bemiddelen bij de ruzie en besloot daarbij ook onderzoek te doen naar de staat van het bouwproject.

Er bleken heel wat fouten gemaakt te zijn. De bouw werd stilgelegd en ondertussen is duidelijk dat de schade onmogelijk hersteld kan worden. De woningen moeten volledig tegen de vlakte. De schade zou in de miljoenen euro’s oplopen en daarvoor zouden de kopers gedeeltelijk moeten opdraaien. Een andere mogelijkheid is dat ze de grond en het huis verkopen aan de gemeente.