430.000 Belgen mogen zich verwachten aan brief van de politie

door: STS
politie
Afbeelding bron: Unsplash

430.000 personen mogen zich verwachten aan een brief van de politie. Die bevat een token om online deel te kunnen aan een bevraging.

Het gaat om de 'Veiligheidsmonitor', een grote, nationale enquête, waarmee de federale politie de bevolking wil bevragen over hun (on)veiligheidsgevoel en de werking van de politie. 430.000 willekeurige Belgen die minstens 15 jaar oud zijn zullen een brief ontvangen.

"Ze ontvangen in eerste instantie een uitnodigingsbrief met token om online deel te nemen in een taal naar keuze: Nederlands, Frans, Duits of Engels. Wie niet reageert of liever niet online wil deelnemen, krijgt een paar weken later een tweede brief toegestuurd, met tevens een papieren vragenlijst."

"Je krijgt de mogelijkheid om je steentje bij te dragen en de politiediensten te helpen om de criminaliteit in je buurt in beeld te brengen. Welke problemen leven er in je wijk? Voel je je om bepaalde redenen soms onveilig? Welke ervaring heb je met de politie?"

Anonieme bevraging

"Het zou kunnen dat je slachtoffer bent geworden van een misdrijf, maar om bepaalde redenen geen aangifte hebt gedaan. Ook misdrijven waarvan de politie niet op de hoogte is, zijn zeer belangrijk. Beschouw de Veiligheidsmonitor als de geschikte kans om deze persoonlijke ervaringen of meningen op een anonieme manier te delen."

Ook wie voor de papieren versie kiest, kan rekenen op anonimiteit. Je kan de enquête dan gratis terugsturen, zonder dat je naam en adres vermeld staan.