Advocaat walgt ervan: "Absolute bewijs van doofpot-operatie in zaak-Chovanec"

door: STS
Advocaat Hans Rieder
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) geeft vandaag uitleg over de dood van Jozef Chovanec. Advocaat Hans Rieder legt de schuld echter formeel bij de betrokken procureur des Konings en de onderzoeksrechter, die geen gerechtelijk onderzoek vorderden na het zien van de beelden; indien de weduwe van Chovanec geen klacht had ingediend, was deze zaak mogelijk nooit aan het licht gekomen.

"Men moet zich niet meer bezig houden met de dagelijkse politiek of het ondervragen van mijnheer Jambon over zijn geheugen. De politiek moet zich daarvan afkeren en zich richten op de echte problemen", stelde Rieder op Radio 1.

"Nu blijkt dat de procureur des Konings die het verslag én de beelden binnenkreeg, zelfs geen gerechtelijk onderzoek heeft gevorderd. Dat is ongeveer het ergste wat men zich kan voorstellen. Dat is met zekerheid het absolute bewijs dat men gepoogd heeft om de zaak onder de mat te vegen. Dat betekent dat er mensen zijn binnen de magistratuur die het in hun hoofd halen om een bende doders die bestaat uit hulpverleners en politiemensen, af te dekken. De politiek moet zich de vraag stellen hoe het komt dat dit zich überhaupt voordoet en ze moeten de macht daarover terugnemen."

Jan Jambon

"Er is geen leiding meer van de politiek. De politiek stippelt de weg niet meer uit, maar houdt zich bezig met zich te verkneukelen dat Jan Jambon zich verspreekt en zich niets herinnert. De dwaas die de vraag stelt of Jambon geen tuchtonderzoek moest starten, weet helemaal niet hoe het recht in elkaar zit."

"Men moet de vraag stellen waarom de procureur des Konings en later de onderzoeksrechter geen aangifte gedaan hebben bij de bevoegde tuchtoverheid. Zij hebben de beelden gezien. Zij zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor wat er nu allemaal is gebeurd", aldus Rieder. "De burger moet eisen van de politiek dat ze de macht terugneemt over die losgeslagen administraties."