Kook je nog met gas? Beter mee stoppen of deze maatregel nemen
Wie met gas kookt, maakt veel meer kans om vroegtijdig te overlijden. Dat heeft een onderzoek aan een Spaanse universiteit duidelijk gemaakt.
Koken op gas is niet alleen slecht voor de luchtkwaliteit, maar wie er vaak mee in aanraking komt maakt ook veel meer kans om vroeger te sterven. Dat heeft een Spaans onderzoek aangetoond.
De cijfers van de onderzoekers zijn verrassend. Elk jaar zou het in heel Europa om maar liefst 40.000 doden gaan. Een straf cijfer dat ook voor de onderzoekers als een totale verrassing kwam.
Heel wat mensen koken nog op gas, met als gevolg dat velen van hen astma oplopen. De luchtkwaliteit in een keuken waar met gas gekookt wordt is veel slechter dan waar elektrisch gekookt wordt.
De aanbeveling is dan ook duidelijk. Wie nog op gas kookt schakelt best zo snel als mogelijk over op een elektrisch fornuis. Kan dat niet direct, dan raden de onderzoekers aan om zeker altijd de dampkap aan te zetten.
“Altijd, dus ook als je alleen maar water aan het koken bent. Ook dan komen er verbrandingsgassen vrij. Met een afzuigkap kan je die gassen afvoeren”, klinkt het bij de NOS.