Kritiek op stakingen in sommige bedrijven: "Onaanvaardbaar, er is geen marge voor opslag"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Voka, het Vlaams Netwerk van Ondernemingen, noemt de stakingsacties van ABVV en ACV bouw-industrie-energie in een aantal bedrijven "compleet onverantwoord". De vakbonden klagen de loonmarge van 0,4 procent aan.

"Nu is niet de tijd om lichtzinnig te staken. Ons economisch herstel hangt er vanaf. Het is nu onaanvaardbaar en onredelijk om te staken of actie te voeren. Het is alle hens aan dek om de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog aan te pakken en dat doe je alleen door dialoog en overleg", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

"We staan vandaag op een kantelpunt. Een zetje naar de verkeerde kant zal onze relance vertragen en op de helling zetten. Elke staking levert economisch verlies op. Ondernemingen in alle sectoren hebben nog met significant omzetverlies te maken. Gelukkig steunen niet alle bonden deze onverantwoorde stakingsdag. Hoe deze staking voor solidariteit tussen werknemers zorgt, is ons dan ook een raadsel", aldus Maertens.

"Een forse loonstijging is midden in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog een fout idee. Het zal de keel dichtknijpen van ondernemingen die nu al in ademnood zitten. Het is een waanidee dat er in sommige sectoren tijdens deze crisis bakken geld wordt verdiend. Elke sector heeft in 2020 omzetverlies geleden, en ook in februari van dit jaar is er nog een gemiddeld omzetverlies van 6%. Sectoren die nog gesloten zijn, hebben letterlijk geen enkele marge voor opslag. Voor hen is deze staking een regelrechte kaakslag."