"Nieuw rookverbod is niet streng genoeg, verbied het ook op al deze plaatsen"

door: STS
Sigaretten - roken
Afbeelding bron: Pixabay

Het grote antitabaksplan van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) begint stilaan realiteit te worden. De Kamer keurde een wetsontwerp daarover donderdag goed.

Dit betekent dat roken op een aantal plaatsen verboden zal worden, zoals aan de in- en uitgangen van ziekenhuizen, woonzorgcentra, kinderdagverblijven en scholen, en bij sportterreinen. Er wordt een perimeter van tien meter ingesteld. In dierentuinen en pretparken komt er een algemeen rookverbod.

Pairi Daiza-stichter en -voorzitter Eric Domb is niet te spreken over de nieuwe regelgeving voor rokers. Niet omdat hij vindt dat er in de dierentuin gerookt moet kunnen worden, maar omdat het voorstel volgens hem flink tekortschiet.

"Deze wet slaat nergens op. Het is géén oplossing voor het probleem", vertelde Domb aan Het Laatste Nieuws. "Als je echt de schadelijke effecten van passief roken op onze jongeren wil aanpakken, dan moet je het roken verbieden op plaatsen waar die jongeren het vaakst zijn: op pleinen, in drukke winkelstraten, op de dijk en het strand, in parken..."

"Nu komt er een verbod op roken in dierentuinen en pretparken: de meeste families gaan daar één keer per jaar naartoe. Dan heeft zo’n maatregel toch amper effect?"

Volg Redactie24 nu op Instagram