Test Aankoop onthult: "Onvoldoende bewijs dat deze producten je helpen afvallen"

door: STS
Weegschaal - gewicht
Afbeelding bron: Pixabay

Consumentenorganisatie Test Aankoop onthult na onderzoek dat er onvoldoende bewijs is dat bepaalde producten die je zouden moeten helpen afvallen ook echt werken.

"Ondanks de alomtegenwoordige reclame voor XLS Medical, vonden wij in ons uitgebreide onderzoek weinig bewijs dat de producten je werkelijk helpen afvallen. En dat terwijl ze tot 130 euro per maand kosten", meldt Test Aankoop via een persbericht.

Test Aankoop nam zeven producten van XLS Medical onder de loep om hun doeltreffendheid na te gaan.

Het gaat om XLS Medical Pro-7 (+/- €110 per maand), XL-S Medical Ultra 5 (+/- €100 per maand), XLS Medical Fat Reducer (+/- €75 per maand), XL-S Gewichtsverlies (+/- €39 per maand), XL-S Medical Vetbinder (+/- €86,95 per maand), XL-S Medical Max Strength (+/- €105 per maand) en XL-S Medical Eetlustremmer (+/- €130 per maand).

Studies

"We hebben alle beschikbare wetenschappelijke studies over deze zeven producten opgezocht en uitgeplozen. Daaruit blijkt dat er geen voldoende bewijs is dat de producten echt helpen afvallen."

"Voor de meeste producten zijn er maar één of twee kleine studies gepubliceerd, allemaal gesponsord door de fabrikant, waarbij de onderzoekers zich focusten op gewichtsvermindering in gevallen van overgewicht of obesitas."

"De studies suggereren een klein, gunstig effect, maar er is meer onderzoek nodig om na te gaan of dit effect echt bestaat, en of het klinisch relevant is. Bovendien namen telkens een 100-tal mensen deel aan elke studie, en werden de deelnemers maar enkele maanden gevolgd."

FAGG

De producten werden onder het statuut van 'medisch hulpmiddel' op de markt gebracht. "Volgens ons heeft de fabrikant daarvoor gekozen om de strengere reclameregels voor voedingssupplementen te omzeilen", zegt Test Aankoop.

"We hebben het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) daar dan ook van op de hoogte gebracht."