Voorstel om geweld in opvoeding te verbieden: "Dan gaat er nog meer krapuul rondlopen"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens wil dat er een verbod op geweld tegen kinderen in de opvoeding in de wet wordt opgenomen.

België is een  van de laatste EU-landen waar kinderen slaan tijdens de opvoeding nog niet bij wet verboden is.

Wij stelden op onze Facebook-pagina aan de lezers de vraag of zij zo'n verbod een goed idee vinden, of niet.

"Geweld is onnodig tijdens de opvoeding", vindt Veerle. "Van in het begin regels stellen, jong genoeg mee starten."

"Een tik op de poep kan zeker geen kwaad", is Pieter van mening.

"Geweld is natuurlijk uit den boze, dat spreekt vanzelf. Maar een draai om de oren kan geen kwaad, wij hebben er ook gehad, en meer dan één", zegt Carlos.

"Begin met pedofielen en incestplegers zwaarder te straffen, want dat is pas kindermishandeling op een gruwelijke, walgelijke manier", stelt Belinda.

"Geweld tegen kinderen is zeker niet van toepassing. Men moet kinderen opvoeden, begeleiden, helpen, communiceren... En ja, soms kan een tik tegen de billen geen kwaad, het moeten geen verwende nesten worden", zegt Kazia.

"Er is nog niemand gestorven van een billenklets of een tik tegen de oren. Je ziet hoever ze het brengen met hun vrije opvoeding", stelt Joske.

"Als ze niet luisteren of ze houden zich niet aan de regels of tonen geen respect, is een klets op de poep niet slecht. Dat is geen kindermishandeling", vindt Jan.

"Tegenwoordig is kijven en je vinger omhoog steken ook al geweld. Wij hadden respect voor leerkrachten en ouders omdat we gestraft werden wanneer we iets mispeuterden", zegt Danny.

"Met de corrigerende tik is niets mis. Maar ja, veel ouders hebben tegenwoordig zelf weinig opvoeding gehad", vindt Luc.

"Dan gaat er nog meer krapuul rondlopen. Kinderen en jongeren moeten opgevoed worden zoals vroeger, en wie niet horen wil, moet voelen", vindt Koen.

"Een zachte pedagogische tik moet kunnen", zegt Jeanne.

"Wat is geweld? Verbaal geweld is ook misdadig", merkt Maria op.

"Je kan dat alleen als het geweld bewezen is. En denk eens aan vrouwen die scheiden en hun man valselijk beschuldigen. Rechter, begin er maar eens aan", schrijft Francine.

"Ze zouden moeten toestaan dat de kinderen strenger opgevoed worden, zoals wij vroeger. Respect voor ouderen, leren werken, luisteren en discipline", schrijft Magda.

"Nee, je slaat je kind niet verrot, je zet het niet buiten in de kou voor uren, je zet het niet onder een koude douche voor iets dat ze fout deden. Maar wie wordt er slecht van een tik tegen zijn broek?", vraagt Kristel.