15 agenten moeten zich verantwoorden voor racisme: “Allemaal oprotten, vuiligheid!”

door: BVDO
politiecontrole
Afbeelding bron: Photonews

15 agenten moeten zich voor de rechter verantwoorden voor racisme. In 2017 had een politieman bij zijn oversten geklaagd over het gedrag in een besloten WhatsApp-groep van zijn collega’s.

De WhatsApp-groep was aangemaakt om praktische afspraken te maken met het Veiligheidskorps van de FOD Justitie over onder andere het transport van gevangenen. Volgens de werknemer werd er gelachen met gedetineerden en werd geweld als normaal beschouwd. “Bij mijn klemmeke kraakte zijn schouder wat. Precies of je een takje breekt”, klonk het in één van de berichten.

Er was ook sprake van racisme, zelfs naar collega’s toe. “De mannen van de bruine plank” werden ze genoemd. “Als wij vluchtelingen zouden zijn, zouden wij respect hebben voor het land, de taal leren, gaan werken en ons onderhouden. Die mannen doen niets dan klagen en zagen over trage wifi en het weinig gevarieerde voedsel. Ze laten overal vuil achter en vallen onze vrouwen en kinderen lastig. Allemaal oprotten, vuiligheid!” staat in een bericht.

“Ik ga niet met die bruine apen op transfer”, maakte een andere vlakaf duidelijk aan al zijn collega’s in de WhatsApp-groep. Shifts werden doelbewust gewisseld om niet met een collega van vreemde afkomst te moeten werken.

De agenten kunnen een celstraf tot 1 jaar oplopen voor de feiten.