ACV Politie schiet met scherp op de politiek: "Hele politie is nu slachtoffer, schade is immens"

door: STS
politieoptreden waarna man overleed in Charleroi

Bij vakbond ACV Politie zijn ze razend dat het ministerie van Binnenlandse Zaken onder leiding van Jan Jambon (N-VA) niet onmiddellijk reageerde na het vernemen van de dood van Jozef Chovanec in een politiecel in Charleroi.

Chovanec stierf nadat hij werd op de luchthaven van Charleroi gearresteerd omdat hij zijn vliegtuigticket niet wilde tonen. In zijn cel verwondde hij zichzelf. Daarna kwam een agent meer dan een kwartier op hem zitten terwijl een collega lachte, danste en een Hitlergroet bracht.

Jan Jambon, op het moment van de feiten minister van Binnenlandse Zaken, verklaarde van niets te weten, maar werd woensdag tegengesproken door zijn opvolger Pieter De Crem.

Bij ACV Politie zijn ze razend, omdat er nu gesproken wordt van een doofpotaffaire, waardoor de hele politie in een slecht daglicht komt te staan. 

"Het uitblijven van een reactie vanuit het niveau Binnenlandse Zaken onmiddellijk na de feiten (of na het kennis krijgen ervan), maakt dat de ganse politie nu het slachtoffer is geworden van tal van aantijgingen zoals het uitwerken van doofpotoperaties, het beschermen van een extreemrechtse subcultuur en andere valse beschuldigingen", reageert Joery Dehaes, secretaris bij ACV Politie, in een persbericht. "Had men onmiddellijk opgetreden, dan had dit dossier binnen de juiste proporties kunnen blijven."

Schade

"Of dit uitblijven van een reactie van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken het gevolg is van onkunde, het bewust achterhouden van informatie of zelfs het liegen over het verkrijgen ervan, maakt weinig verschil uit. De schade voor de politie in het algemeen hierdoor is immens", aldus Dehaes.

"Ons inziens verdient het ganse politiekorps een grondig onderzoek van de verwerking van de informatie op het hoogste niveau."