Annelies Verlinden verduidelijkt wat niet mag bij winkelen: "Dat is niét de bedoeling"

door: STS
Annelies Verlinden
Afbeelding bron: Photonews

Vanaf zaterdag moet je een afspraak maken als je wil gaan winkelen. Dat is een van de verstrengingen in de strijd tegen het coronavirus.

Het Overlegcomité keek naar onze noorderburen wat betreft die maatregel; in Nederland moeten mensen ook op voorhand een afspraak boeken vooraleer ze naar de winkel kunnen trekken. Toch zullen Belgen geen vier uur op voorhand moeten reserveren, zoals in Nederland het geval is. Dat bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op Radio 1.

"Er is gekozen om zo weinig mogelijk administratieve belasting op te leggen aan de handelaars. Zij kunnen zelf kiezen hoe zij die reservaties organiseren. Het is niet dat mensen zoals in Nederland vier uur vooraf moeten reserveren. We vragen wel heel duidelijk om te werken met reservaties en dus ook enkel mensen die gereserveerd hebben toegang tot de winkel te verschaffen. En dat tijdens het gereserveerde tijdsslot."

Toch wil Verlinden niet dat mensen naar de winkel gaan en daar reserveren om een minuut later binnen te mogen. "Het is niet de bedoeling dat er voor de winkels lange wachtrijen ontstaan van mensen die willen reserveren. Het is de bedoeling dat mensen zeer gericht naar de winkel gaan. We hebben dit systeem ingevoerd om ervoor te zorgen dat niet-essentiële winkels niet moeten sluiten."