Bart De Wever in alle staten: "Dit is veel erger dan de terreurcrisis die we hebben beleefd"

door: STS
Bart De Wever
Afbeelding bron: Photonews

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vindt dat de strijd tegen de drugsmaffia steviger gevoerd moet worden. Hij vindt dat de regering in actie moet schieten.

"Iedereen binnen de federale regering zal zeggen mee te willen, alleen vertaalt zich dat niet in de sense of urgency. Ik voel dat gevoel van hoogdringendheid niet", zei Bart De Wever in 'Terzake'.

"Dit is veel erger dan de terreurcrisis die we hebben beleefd. Er is veel meer geweld, er is ook al een onschuldig kind gestorven, en er zullen nog mensen sterven. In Nederland sterven er ook mensen in de bovenwereld; advocaten, journalisten... dat komt allemaal op ons af. Je ziet dat feuilleton zo voor je afspelen."

"Moest dit een terreurcrisis zijn, er zou een nationale crisis zijn van de eerste orde. Maar dit is blijkbaar een lokaal Antwerps probleem. Men vergist zich daar deerlijk in."

"Aan cocaïne alleen al komt er via Antwerpen 20 à 25 miljard dollar aan criminele cash binnen in Europa en in ons land. Dat is veel meer dan het budget van politie en Justitie opgeteld, maal zoveel. Dat geeft een idee waar we voor staan."

"Dat criminele geld gaat echt niet onder een matras. Dat wordt geïnvesteerd in terrorisme, in prostitutie, mensenhandel, wapenhandel, misbruik van minderjarigen. Dat komt boven in corruptie, dat rekruteert jongeren richting het slechte pad."

"Denk niet dat u niet in aanraking komt met drugs. Iedereen komt ermee in aanraking. De kogels die door de straten fluiten vallen op, maar zelfs een homejacking bij een 95-jarige oma kan ik 100% relateren aan drugs. Het is vijf voor twaalf."

"Men zou beter een integrale aanpak hanteren. Een traject, een nationaal plan, met urgentie. Druk op bepaalde landen. Internationale samenwerking. De fusie met Nederland. De criminelen hebben Nederland en België al verenigd. Nu wij nog, zou ik zeggen."