Besparingen op pensioenen en uitkeringen op komst?

door: MRO
geld pensioen intrest bank
Afbeelding bron: Pixabay

De Belgische begroting kleurt donkerrood, de volgende regering zal flink moeten besparen. Open Vld heeft een plan voorgesteld waarmee het naar de verkiezingen trekt. De partij wil besparen, onder meer door te hervormen in de pensioenen en uitkeringen.

Open Vld neemt in het plan een reeks concrete maatregelen op, waaronder werken meer laten lonen en meer mensen aan het werk krijgen, minder subsidies en Senaat en provincies afschaffen en ook besparen op de gezondheidszorg.

Wat verder in het oog springt is een hervorming in de pensioenen. De partij wil een einde maken aan de kortere loopbaan van militairen en personeel van NMBS en dit gelijktrekken met andere jobs, en de pensioenen van vastbenoemde ambtenaren gelijkschakelen met werknemers uit de privé-sector, een geharmoniseerd pensioensysteem dat gelijk is voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren.

De liberalen willen daarnaast de vele sociale tarieven en uitkeringen die nu bestaan onder de loep nemen, zoals leeflonen en verhoogde tegemoetkomingen. "Het moet altijd de ambitie zijn om mensen uit de leefloonsituatie te krijgen", klinkt het.

Om meer mensen aan het werk wil de partij de belastingschijf van 45% schrappen. Werken moet altijd meer lonen dan niet werken. "Het verschil tussen werken en niet-werken moet daarom minstens €500 bedragen."