Cijfers om bang van te worden: "Zoveel geradicaliseerden op vrije voeten"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation van Maalbeek in Brussel aanslagen gepleegd werden.

Bij de aanslagen kwamen 32 mensen om het leven en raakte een veelvoud daarvan gewon. Volgens Vlaams Belang heeft de politiek geen lessen uit de gebeurtenissen getrokken. "Het afgelopen jaar sloegen islamistische terroristen niet minder dan acht keer toe in Europa. Maar in België doet men alsof er niets aan de hand is", zegt Bob De Brabandere, voorzitter van Vlaams Belang in Brussel.

Van de acht aanslagen die gepleegd werden in 2020 stonden de daders in vijf van de gevallen bekend voor radicalisme. Bij de helft van de aanslagen zaten de daders volgens Vlaams Belang al achter de tralies voor terrorisme of ander geweld.

“Dan zou men toch tot de conclusie moeten komen dat men in het belang van onze veiligheid deze mensen beter achter de tralies zou houden? Niets is minder waar: in België zijn er 398 mensen op vrije voeten die de voorbije vijf jaar als geradicaliseerde gevangenen geklasseerd stonden. En in haar jaarverslag van 2019 gaf de Staatsveiligheid toe dat 45 procent van alle extremisten die in 2020 vrij zouden komen, nog radicaal was of bereid tot geweld”, besluit De Brabandere.