Contactloos betalen blijkt niet zonder risico: Eva De Bleeker reageert en geeft tips

door: STS
Eva De Bleeker
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker heeft gereageerd op de jongste uitzending van 'Factcheckers' op Eén.

Daarin was te zien dat contactloos betalen risico's inhoudt. Thomas Vanderveken en Britt Van Marsenille hielden een koppel aan de praat en konden via een verborgen betaalterminal contactloos geld overschrijven.

"In de uitzending wordt evenwel benadrukt dat zulke transacties traceerbaar zijn. Als een gauwdief wil gebruik maken van een betaalterminal, zal hij zichzelf verraden en blootgeven aan de politie en het gerecht", zegt staatssecretaris De Bleeker (Open Vld).

Paniek is volgens haar niet nodig. "Zowel Ombudsfin, de ombudsman in financiële geschillen, als de Economische Inspectie hebben aangegeven dat ze hierover geen klachten hebben ontvangen."

Tips

Toch wil De Bleeker vier tips geven aan de burgers:

"Er bestaan portefeuilles of kaarthouders die beschermen tegen zogenaamde Radio-Frequency Identification (RFID) of Near Field Communication (NFC). Deze worden steeds beter en beschermen je kaarten tegen betalingsverzoeken."

"Wie helemaal geen vertrouwen heeft in contactloos betalen, kan vragen deze functionaliteit te laten uitschakelen door zijn of haar bank. Dit kan bij de meeste banken."

"In principe blijft het dan nog wel mogelijk om de kaarten op je smartphone te zetten, om zo via je smartphone contactloos te betalen. Bij Android kan je NFC afzetten wanneer je er geen gebruik van maakt. Bij onder meer de nieuwe iPhones werkt contactloos betalen met gezichtsherkenning."

"De gouden tip blijft om regelmatig naar je rekeninguittreksels te kijken. Dat is niet alleen zinvol om te kijken of er iemand een ongewenste contactloze betaling heeft uitgevoerd, het kan ook helpen om verdoken abonnementskosten te detecteren en is in het algemeen een zinvolle manier om je geldzaken te beheren."